Quan em pregunten quants fills tinc em costa uns instants contestar.
Moltes mares i pares tenim fills als que no hem pogut donar la benvinguda a la vida o no hem pogut conèixer. Avui vull donar visibilitat a les pèrdues gestacionals i neonatals, una experiència que s’acostuma a ocultar, un dol que es viu d’una manera silenciosa ja que no es reconeix la identitat de mare o pare a aquelles persones que han patit una pèrdua gestacional o neonatal.
La família i els amics procuren no parlar-ne i quan ho fan utilitzen expressions que en moltes ocasions tendeixen a minimitzar el que ha passat. L’entorn i el serveis de salut et transmeten que es tracta d’una experiència que ràpidament convé deixar de costat i continuar amb la recerca d’un nou embaràs.
La realitat és que la mare i el pare experimenten un profund dolor, viuen un dol desautoritzat per l’entorn sense el suports adequats.
Com acompanyar en el dol perinatal?
-No utilitzis les frases “havia de ser així, si hagués continuat l’embaràs no hauria nascut bé” “la natura és sàvia”, “el proper embaràs anirà bé”, “aviat en vindrà un altre”, “millor ara que més endavant”.
-Ofereix el teu suport.
-Escolta amb empatia i respecta els silencis.
-Si els pares parlen de la seva experiència, no evitis parlar de la mort.
-Dona temps, és una situació única i no és necessari proposar activitats i ocupacions als pares.
Què puc fer si he patit una pèrdua gestacional o neonatal?
-Dona un espai al teu fill, si no el tenia posar-li un nom.
-Fes un ritual o cerimònia per acomiadar-vos. Actualment hi ha cementiris on pots trobar un espai que t’ajudi, per exemple el cementiri de Ripoll compta amb la possibilitat de gravar una pedra en forma d’estrella amb el nom del teu fill i deixar-la en un espai que les recull.
-Prepara una caixa amb aquells records que voleu guardar.
-Dona permís per sentir tristor, ràbia o angoixa, per connectar amb la pèrdua i per compartir el teu estat amb el teu entorn.
-Recupera el teu benestar emocional abans de pensar en cercar un nou embaràs.
-Et pot ajudar buscar un grup de suport mutu o un acompanyament terapèutic.
Si tens dubtes o si em necessites, truca a la consulta o envia’m un whatsapp.
Estic amb tu